Roger Græsberg og Foreningen
Anders Lillebo | Musikk i Innlandet

Gjenklang av Innpuls 23: Fredag

Av Tanja Caldecourt

Mye nyttig Innput!

Dagen startet med to bacheloroppgaver, for noen hadde kommet på den geniale idéen å spørre Høgskolen i Innlandet om det lot seg gjøre. Slik fikk Innpuls-publikummet innblikk i et par musikk-relevante oppgaver, presentert av studentene selv. Mer av sånt! Ingeborg Knøsen avsluttet første fagbolk med ukulele og nedstrippede versjoner av egne låter. Ingen kule albumproduksjoner å gjemme seg i, låtene fikk bevist at de var mer enn bra nok.

Vivian Haverstadløkkens engasjement er et fyrtårn for Innlandet, og prosjektet Kulturhjerte likeså. Det ble et lærerikt, gripende og virkelighetsnært innlegg.

Er dagens musikkutdanning udatert? Nei, var det korte svaret fra panelet med habile musikere og pedagoger. «Ikke deleger vekk faglig ansvar i undervisningen; jeg bruker kropp og gehør, ikke en app» var ett av mange minneverdige kommentarer fra Unni Løvlid ved NMH.

Mattis Myrland og Magnus Beite, en kunstner og en popsnekker, tilsynelatende. Mattis fikk for mye frihet på NMH og dro til India for å finne seg selv blant disiplin og dogmer. Magnus, et studiodyr som valgte å dra til LA for å forstå hvorfor norske pop-produksjoner låt skit, og hvordan gjøre noe med det. Det ble en interessant samtale om skapertrang i ulike avstøpninger.

KI/AI, mange problemstillinger knyttet til kunstig intelligens. Temaet har selvsagt også dukket opp i flere av fagsamtalene. Nå var Creos jurist på plass for å si litt om emnet. Kan man erstatte en kunstners ytring med en maskins output? Kan maskiner ta frie kreative valg? Er det lov til å mate et program med andres åndsverk uten å spørre om lov? Jurist Ingvild Andrea Tellmann var tydelig på at lovgiver er ventet å komme på banen.

Det er færre lyder ute i vill natur, beviselig. Det fikk vi vite under samtalen med Sigurd Hole, Jon Balke, Kristin Sevaldsen og Julie Forchhammer. Skremmende, tragisk og hjerteskjærende trist. Det var godt å høre andre enn politikere og forskere snakke om naturkrisen vi står i, og siden det angår oss alle, er alle stemmer relevante. Også kunstnere som prøver å få oss til å tenke lenger enn vår egen navle.

Slipp musikken fri!

Dugg, mose, trær, fjell og bekker kom seilende inn døra med brødrene Kjorstad. Norsk folkemusikk spilt så det kjennes universelt og urspråklig.

Man behøver ikke alltid så mye stæsj. For å skape dagens mest dramatiske konsert holdt det lenge med en Fabrice Vestad, et flygel og en avdød russisk komponist.

Roger Græsberg var på plass med Foreningen, og det var ingen tvil om at de sjarmerte publikum med samspilt norsk på amerikansk.

Jo Skansaars ensemble består av førsteklasses jazzmusikere, og det måtte jo bli smakfulle saker. Var fristet til å trekke fram Helge Lien, men det ville vært urettferdig siden alle de andre også var bra.

Mads Gjetmundsen lager fine poplåter på totning, og ble i kveld båret fram og over scenekanten av et solid band. Vi hører rykter om at et nytt album er i emning.

Stødig men leken jazz med overskudd og energi, det var medisinen fra kvartetten Tonic For The Troops. Det svingte!

Miriam Vaga framførte materialet med «hjerte utenpå skjorta», men sammen med bandet sto hun heller ikke tilbake for snertne arrangementer og driftige poplåter.

Det ble kok i salen da Melkeveien tok over stafettpinnen, nå ikke bare som DJ, men vekslende trio og kvartett. Det ble tilløp til heftig dans selv blant musikere i mer seriøse sjangre. Det sier jo sitt.

Low-Fly Quintet sto for kveldens siste konsert, en hyggelig avslutning på dagen, inspirert av vokaljazzen fra mellomkrigstiden og med kule innslag av cello. Også her var det norske tekster, så etter to dager med Innpuls kan vi enkelt oppsummere at det både er moderne og normalt å synge på norsk, og ofte er det til og med enklere å bli hørt.

Det ble en lang og begivenhetsrik dag med fine menneskemøter og strålende musikalske opplevelser. Det er fint å treffe bransjefolk fra fjern og nær. Må likevel innrømme at et av dagens høydepunkt var da vi møtte en fisker som flyttet fra Bergen til Brumunddal for to uker siden. Han hadde hørt på radio at det var musikkfest på Gjøvik, og plutselig hadde han kjøpt helgepass, vært på alle konsertene så langt, og hørt musikk han overhodet ikke hadde vært i nærheten av før.

Gjør som fiskeren – kom på Innpuls!

Sees senere til dag nummer tre! Hvis du ikke allerede har billett kjøper du det her.