Óme
Anders Lillebo | Musikk i Innlandet

Gjenklang av Innpuls 23: Torsdag

Av Tanja Caldecourt

Da er vi i gang! Verdens aller første 2. år med Innpuls-fest, direkte fra ærverdige Samfunnet på Gjøvik! Bygget ble reist i 1889, men det er sannsynligvis første gang veggene får oppleve en sjangerbredde som denne helgen.

Tre dager, tre scener, tretti konserter og et fagprogram. Vi kjører på, her kommer oppsummering av første dag.

Bedragere & gode forbilder

Innpuls gikk rett til kjernen med en gang dørene åpnet, med psykolog og bassist Jo Skansaar og bedragersyndromet. Fenomenet er utbredt blant scenekunstnere, noe av grunnen kan være at det ikke er ikke like lett å måle kvaliteten på en musiker som kvaliteten på Karsten Warholms 45,94.

Eneste fordelen med å tro at man egentlig ikke er flink, er at noen øver fryktelig mye for å kompensere. Dessverre hjelper ikke det på følelsen.

Etter det mentale bidraget fra Jo, kom Thea Eriksen og Morten Reppesgård med hjertene sine og skapte musikk som førte de eksistensielle spørsmålene nærmere.

«Må vi snakke om kjønn?» het neste bolk. Francine Gorman viste til at det globalt sett vil ta 300 år før vi er likestilt og at vi statistisk sett er på vei bakover, så vi må tydeligvis fremdeles snakke om kjønn. Gode rollemodeller er essensielt. Det er også gode musikklærere. Vegard Moshagen og hans tidligere elev Maren Selvaag møttes til samtale.

Moshagen er nemlig en slik lærer alle skulle hatt. Maren lærte alt guttene lærte og skjønte ikke at det var rart før hun tok høyere utdanning. Vegard prøver bare å ha respekt for alle, ikke begrense noen, men gi alle like muligheter. En god oppskrift synes vi.

Ringvirkninger

Sist på fagprogrammet var panelsamtale om kulturopplevelser og reiseliv. Reiselivssjef Arne-Jørgen Skurdal mente at vi ikke behøver selge sjela for penger likevel, for egenart er bra og folk er villig til å reise langt for å få opplevelser de ikke får andre steder.

Så til musikkprogrammet!

Audun Kleive initierte den offisielle åpning med en musikalsk maktdemonstrasjon av en trommesolo på 15 minutter, før styreleder Randi Eek Thorsen og kunstnerisk leder Solbjørg Tveiten tok ordet.

Danser Silje Onstad Hålien og felespiller og danser Sivert Holmen tok deretter scenen og vant salen. Den var av et slikt kaliber at det er vanskelig å fatte seg i korthet.

Moan/Christoffersen skapte et uimotståelig lydlandskap av piano, vokal og elektronikk i den lille baren i første etasje.

Oktetten og bestillingsverket Trøskeverket, med Knut Anders Sørum og Jan Tore Øverstad i spissen, framførte materialet for første gang forrige helg og skalerte ned prosjektet for Innpuls. Lange groovy instrumentalstrekk ble heldigvis ikke fjernet, ja, det var til og med freske gitarsolopartier!

Helgens eneste hiphoper heter Falk, som ga oss deler av sitt repertoar med tekster på norsk.

Etter Falk gikk strømmen, og vi fikk endelig tid til å snakke litt skikkelig med hverandre i mørket. Det var hyggelig. For å sette an tonen for natten fikk vi akkurat nok strøm til å ta imot Onion, som med blåsere og elegant vestkyst-soul avsluttet første Innpuls-dag i år nummer to.

Glemte nesten å nevne at vi rakk å spise masse deilig mat også. Vedfyrt steker pizza mens du venter, og den er himmelsk. Det samme er Karlsons brødbakst og suppa fra Tjønnås. Vi gleder oss til fortsettelsen! I dag er nemlig det duket for flere morsomme og interessante samtaler og masse fantastisk musikk. Du møter kanskje noen du har sett før, og noen du ikke visste du ville møte.

Sees senere til dag nummer to! Hvis du ikke allerede har billett kjøper du det her.